Afscheid Repair Café

LaatseRC1De langstlopende groep in het Landhuis was het Repair Café. Zondag 31 mei 2015 was de laatste gelegenheid om er spullen te laten repareren. We houden er mee op. Processen hebben hun eigen dynamiek en golfbeweging. Vier jaar was de duur van deze groep.
We keken altijd uit naar de laatste zondag van de maand als we in het Landhuis bijeen kwamen. Wie komt er opdagen en kunnen we weer een compleet team vormen? Het blijft spannend; ook de soort reparaties die aangeboden worden.

Dat ‘samen staan we sterk’ gevoel. Als ik het niet weet dan is er wel een ander die kan helpen. Een Repair Café runnen is een intensieve maar leerzame aangelegenheid. Al die benieuwde gezichten voor de reparatie tafel. En de reparateur die nooit zeker weet als hij het zaakje tot een goed einde brengt. Wat een glorieus moment als de reparatie lukt; wat moeilijk als je nee moet verkopen. Het mooiste voor de electro reparateur zijn de niet reguliere spullen; toestellen met sporen van een lang leven, die nog effe aan het infuus gaan om nog een tijdje mee te gaan. Dat zijn apparaten waar mensen aan gehecht zijn. Soms is het de vormgeving, soms de functionaliteit maar meestal het uithoudingsvermogen van het toestel. Als het toch stuk gaat dan is het Repair Café er; de plek waar met liefdevolle hand de schatkist geopend word, om vast te stellen dat een zekeringetje van 25 cent het begeven heeft.

Er zijn afgelopen vier jaar reparateurs gekomen en gegaan. De kerngroep had zich na twee jaar wel gevormd. Opvallend is dat zich geen jongeren hebben aangemeld. Het is hoofdzakelijk een babyboomer aangelegenheid. Eigenlijk hebben we weinig vergaderd, alleen als het echt nodig was. We hebben enkele naaimachines en wat geld overgehouden. Met het laatste houden we nog een afscheidsfeestje met de club en de ex-deelnemers. De rest gaat naar het Landhuis. Het Landhuis kan altijd donaties gebruiken en laten we eerlijk zijn: het is de werkplaats voor een nieuwe wereld in Maastricht. Als er ergens mensen hun nek uitsteken om sociaal, ecologisch en cultureel te experimenteren dan is het daar wel, in dat kleine, landelijke, culturele vrijstaatje niet ver van het stadhuis.

Tegenwoordig, met de toestroom van internationale studenten naar het Landhuis, is er sprake van een nieuwe broedplaatsen invulling. Culturele kruisbestuiving gaat globaal. Het engagement van de (meestal buitenlandse) studenten met de alternatieve (subculturele) initiatieven is erg groot. Dat merk je aan het aantal Landhuis projecten van het afgelopen jaar. Speur deze website maar eens na.

Kijk ook op de website van het Werkhuis in Wittevrouwenveld, daar kan je de informatie vinden over het nieuwe Repair Café .

 

Dear Gourmets and music lovers! This weekend, the awesome volunteers of het Land…

Dear Gourmets and music lovers! This weekend, the awesome volunteers of het Landhuis will bake pizza at the Sectret Places festival. So bring all your hungry mates and dance them calories right back off together!


Yesterday at the Secret Places Festival – Balkan Beat Night

On Friday 29 May the Secret Places Festival kicked off with an amazing Balkan Beat Night…And there is yet more to be expected, Saturday 30 and Sunday 31 May the Nightscapes Productions magic will continue down there at secret places…More info www.SecretPlacesFestival.nl www.NightscapesProductions.nl

31 mei Repair Café

WilRobZondag 31 mei 2015 is het allerlaatste Repair Café Maastricht. We gaan na 4 jaar ophouden. Het Werkhuis in de wijk Wittevrouwenveld neemt het stokje over.  In het Landhuis Maasmolendijk 24 te Maastricht kan U tussen 14 en 17 uur weer reparaties aanbieden. Het Repair Café helpt mee de afvalberg te verkleinen door reparatie van klein huishoudelijke elektro apparatuur, elektrisch (tuin)gereedschap, speelgoed, fietsen en kleding. Repareren is gratis. We draaien met vrije donaties. We schenken koffie en thee en drank.

Mei: Werkplaats voor de nieuwe wereld

p_003456imageDe hele maand mei is bij de buren, Bureau Europa, een tentoonstelling en zijn er  workshops en lezingen. Alles in de lijn van het Landhuis en LBB.

Werkplaats voor de nieuwe wereld.

1 mei – 5 juli 2015
Wat maakt werk de moeite waard? Hoe geeft ons dagelijks handelen betekenis aan ons leven en aan onze fysieke omgeving?

Hedendaagse stedelijke sentimenten wijzen op een verlangen naar een lokaal, eerlijker, duurzaam en meer betekenisvolle wereld. De hipster die z’n eigen bier brouwt, de zelfgebreide trui van oma als status symbool en de hacker die meebouwt aan een open source project.

Maar wat is de relatie tussen het zelfgebrouwde bier en de zelfrijdende auto, tussen de heropleving van de ambachten en de razendsnelle ontwikkeling van geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie? Staan deze twee ontwikkelingen haaks op elkaar of liggen ze in het verlengde van elkaar?

Werkplaats voor de Nieuwe Wereld is een onderzoek naar het verleden, het heden, en de toekomst van werk. Hoe we werken bepaald onze fysieke en sociale omgeving. Door te kijken naar de toekomst van werk onderzoeken we de mogelijkheden van een duurzame en inclusieve wereld.

De Werkplaats voor de Nieuwe Wereld is enerzijds een installatie die de definitie van werk oprekt, de geschiedenis van werk herinterpreteert en een nieuwe toekomst van werk uitstippelt en anderzijds een twee maandelijks programma waarin we de Nieuwe Wereld testen en voorleggen aan hedendaagse denkers en doeners.

De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt met de steun het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de gemeente Maastricht en de provincie Limburg.

Workshops en lezingen
Tijdens de looptijd van de tentoonstelling zullen er workshops en lezingen worden aangeboden. Zodra het programma compleet is, zullen we dit communiceren via onze website en Facebookpagina.

Werkplaats voor de Nieuwe Wereld is een project van Monnik in opdracht van Bureau Europa.
Monnik heeft zich opgesteld als een wetenschappelijk bureau dat zoekt naar een politieke partij. De Nieuwe Wereld gebeurt namelijk niet zomaar. Die maak je samen. We zoeken dus naar meedenkers en meedoeners!

Opening: De opening vindt plaats op 1 mei, de dag van de arbeid, van 17:00 – 19:00. Boris van der Ham zal de tentoonstelling openen. De tentoonstelling is te bezoeken van 1 mei – 5 juli.
Locatiie: Bureau Europa
Toegang: 1 euro

4 – 10 mei We Festival

Screen Shot 2015-05-05 at 10.36.19 AMOp meerdere locaties in Maastricht vindt van 4 tot en met 10 mei het WE Festival plaats. In het Landhuis is dagelijks wat te doen, zie het programma.

Het is een non-profit en duurzaam festival, aldus de organisatie. Middels creatieve workshops, georganiseerd door participanten, worden ideeën en talenten gedeeld met de bezoekers van het WE Festival. Deze workshops variëren van yoga tot poëzie en koken en worden aangevuld met muzikale avonden. HIER vindt u het programma. WE Festival is ook te volgen via Facebook.

29 april Pop-up keuken

KruidenEnglish below.
Woensdag 29 april om 17.30 uur in Het Landbouwbelang te Maastricht. Elke week weer totaal iets anders: 4 “popup cooks” koken een vegetarische maaltijd voor € 5,-.
Kom je te laat, dan ben je volgende week van harte welkom. Dus: teken snel in; je krijgt spijt als je het gemist hebt, want: “you never know when we will pop up again”.
————————–————————–———————–
Every week something totally different: 4 ‘popup cooks’ will cook a vegetarian dish for € 5,-. on wednesday 29th. of April at 17:30h. in Het Landbouwbelang in Maastricht.
When you are to late, you are welcome next week. So sign up quick; you will regret if you missed it, because: “you never know when we will pop up again”.

26 april Repair Café

2012-05-27 15.12.58English below:
Zondag 26 april 2015 is er weer Repair Café, tussen 14 en 17 uur in het Landhuis Maasmolendijk 24 te Maastricht. Het Repair Café helpt mee de afvalberg te verkleinen door reparatie van klein huishoudelijke elektro apparatuur, elektrisch (tuin)gereedschap, speelgoed, fietsen en kleding. Repareren is gratis. We draaien met vrije donaties. We schenken koffie en thee en drank.

Sunday 26 april between 2 and 5 pm is again a Repair Café in het Landhuis. Repair Café is a free event where you can bring your home electrics, (electric) tools, clothes, bicycle and toys for repair. We run on free donations. There is coffee, tea and other drinks. Students are also welcome!