Het Landhuis

Vrijwel meteen nadat de “tijdelijke” bewoners vertrokken waren in 1989 heeft de gemeente het hele huis onbewoonbaar gemaakt. Er zijn gaten in het dak geslagen en alle vloeren zijn uit het huis gesloopt. Twintig jaar lang heeft de natuur zijn gang kunnen gaan met als gevolg dat het hele huis is overwoekert door klimop wat door de jaren heen tot een rijke biotoop gevormd is. Nesten van allerlei vogels, marters en vooral tijdens de bloei vele vele bijen.
In 2009 had het huis ons zo verleidt dat we besloten hebben het weer een functie te geven. Dit hebben we gedaan met zoveel mogelijk respect voor de rijke natuurlijke biotoop en het eigen karakter van het huis. We (een steeds groter groeiende groep medewerkers) hadden een plek voor ogen waar het fijn vertoeven is, waar je anderen kan ontmoeten, geïnspireerd raken en aan de slag kan gaan met je eigen ideeën. “Het Landhuis” dus!

Het Landhuis is gerenoveerd met een budget van 2500 euro, wat volledig door het LBB is gedoneerd. Daarnaast is met hulp van veel verschillende vrijwilligers uit de stad en andere delen van de wereld het Landhuis gebouwd met allerlei bouwstenen en objecten die een historisch verleden dragen van de stad Maastricht.
Alle vloeren en het dak zijn oorspronkelijk de oude vloer van de kerk van Limmel, de banken zijn gemaakt van oud hout uit de koepelkerk bij het station, het aanrecht is gemaakt van restanten van de nieuwe “Sjiek & Sjoen”-kinderkopjes die in de binnenstad liggen, oude stoepranden uit de Boschstraat zijn verwerkt in een grote gemetselde boog, de wc is gemozaïekt met oude tegels van de inmiddels verdwenen Trega tegelfabriek.
Voor de uwe en onze veiligheid hebben we een constructeur gevraagd om de constructiewerken te beoordelen. Zijn reactie: ‘jullie hebben allemaal erg creatieve oplossingen bedacht en als ik deze situatie volgens het boekje moet beoordelen dan hebben we een probleem, maar ik zie geen gevaar of constructies die ik niet vertrouw. Jullie hoeven je dus geen zorgen te maken’.

Wij danken Malenka de Lamotte en Obed Verbeek voor hun voortrekkers rol in de renovatie van het Landhuis. Je kan ze nu hier aantreffen: Obermühle in Wehretal (D)
Het Landhuis is in september 2013 Stichting Het Landhuis geworden,
met dank aan: Team Notarissen Maastricht.
Sinds de zomer 2013 neemt het landhuis deel aan het Cultural Freezone Collective

CFC