Wat is het Landhuis?

Duurzaam Maastricht: Het Landhuis met o.a. Repair Cafe. Reportage door RTV Maastricht

Het Landhuis is een jong initiatief; in 2009 zijn we begonnen met de renovatie, in dezelfde tijd had zich een groep gevormd die in Maastricht de Transition Towns idealen wilde realiseren. Dat mislukte mede door de eindeloze meetings met weinig concrete resultaten. In 2011 was het Landhuis eindelijk bewoonbaar en de  kleine TT groep die nog over was had nu een fysieke plek om haar dromen en idealen vorm te kunnen geven.

Het Landbouwbelang zelf is een woongemeenschap van kunstenaars, muzikanten, ontwerpers, cultuurmakers, programmeurs en meer creatieven. Afgelopen jaren heeft het zich bewezen als dé autonome vrijplaats van Maastricht met een volkskeuken, weggeef winkel,  en concertzaal. Er is een evenmenten hal bij van 60 x 20 meter, die dient als multi-functionele ruimte.

Het Landhuis moet zichzelf steeds weer opnieuw uitvinden. Dat heeft te maken met de kwaliteiten, dromen en daadkracht die de deelnemers meebrengen. In twee jaar tijd is er een wonderlijke dynamiek ontstaan van kernactiviteiten en de zoete inval. Er heeft zich een stads-community gevormd van mensen van allerlei slag. Het is dé open huiskamer van Maastricht geworden; voor ontmoeting en aktie. Het Landhuis geeft duurzaamheid een gezicht. Net daardoor is het een inspirerende omgeving geworden, voor mensen uit ons provinciestadje maar ook uit de regio. Mensen uit België, drie kilometer verderop, nemen ook graag deel aan het Landhuis gebeuren.Landhuisanc
Er zijn nu de regelmatige activiteiten zoals; het Repair Cafe, Timo a la carte, het Landhuis koor, koken en muziek en de gelegenheids activiteiten zoals; appel, peren en druiven-perserij, bier brouwerij, de pizza- en broodbakkerij, hout-kapperij en buitenvuur, onderhoudsklussen, tuinieren, administratie en organisatie.
Het Landhuis draait niet alleen, het is een ontmoetings- en aktiviteiten plek geworden voor de medewerkers, waaronder ouderen en alleenstaanden maar er komen ook veel internationale studenten en aktie groepen.
Naast een sociale ontmoetingsplek biedt het Landhuis ook een plek voor kunstenaars, burgerinitiatieven, bedrijven en organisaties die een grote of kleine bijdrage leveren aan een duurzame wereld. Verder zijn er flexwerkplekken, trainingen, workshops, discussies, bedrijfsuitje, filmavonden, vergaderingen en presentaties.
Momenteel bieden we de volgende faciliteiten:

– Twee multifunctionele ruimten
– Een vergaderruimte, kantoor
– Grote goed geoutilleerde keuken
– Workshopruimte
– Buitenruimte met pizza oven

Zoek jij een plek voor jouw activiteit? Neem dan contact met ons op!
Het Landhuis biedt de mogelijkheid voor allerlei losse activiteiten, zoals culturele vieringen, maar je kunt ook denken aan een lezing, huiskamerconcert, een familiefeest of  groepsoverleg. Voor een kleine vergoeding in arbeid, materiaal of geld, kan je in een bijzondere omgeving je/jullie ding doen.

Startende initiatieven bieden wij ondersteuning met praktische hulp en advies!

Benieuwd naar de huidige activiteiten in het Landhuis of activiteiten die al geweest zijn?
Zoek jij een plek voor jouw activiteit? Neem dan contact met ons op!
Op de hoogte blijven van het Landhuis?
– Check regelmatig de website en Facebook!
– binnenkort is het Landhuis ook te volgen op twitter!